Image

Samen computers repareren in het Repaircafé

Gepubliceerd: 28 augustus 2024

 

Wonen Plus Welzijn heeft, in navolging van meerdere repaircafés (Schagen en Hollands Kroon), op de Zijperweg op woensdagmiddag een computer repaircafé opgezet. Emiel en Leandro zijn daar twee van de vaste vrijwilligers. Samen met een aantal kandidaten vanuit Werkleerbedrijf De Factorie en enkele andere vrijwilligers voorzien zij de inwoners van de gemeente Schagen van tips en advies.

Emiel vertelt: "We kunnen kleine reparaties uitvoeren, maar het liefst leer ik mensen hoe ze zélf kleine digitale problemen kunnen oplossen. Als het gaat om grotere klussen, verwijzen we altijd door naar bedrijven in de omgeving. Het is niet de bedoeling dat we concurreren; het gaat er meer om dat mensen thuis met iets meer kennis makkelijker met hun apparatuur overweg kunnen."

Emiel doet ook vrijwilligerswerk bij de 'Digibron' en Leandro bij het reguliere repaircafé. Beide mannen hebben ontzettend veel kennis in huis; je kunt wel stellen dat ze autodidact zijn. Door omstandigheden geldt voor beide dat een betaalde baan op dit moment niet tot de mogelijkheden behoort. "Het werken met en aan computers, samen met een groep gelijkgestemden, is een fijne en zinvolle bezigheid," vertelt Emiel. Leandro vult aan: "Het MBO werkte niet voor mij, ik heb andere dingen nodig. Hier kan ik mezelf zijn."

De Digibron is er elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in Woonzorgcentrum De Bron, Kogerlaan 36a, voor vragen over computers, tablets, televisies en smartphones. 

Het Repaircafé is elke dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur in De Factorie, Zijperweg 14, Schagen. 

Het Computer Repaircafé is elke woensdag van 13.00 tot 16.00 uur in De Factorie, Zijperweg 14, Schagen.

(Op de foto staat van links naar rechts Emiel, Leandro, Yassir en Michel)

Overig nieuws