Ontwikkelfase: Ontwikkelen en begeleiden

Vanaf trede 1 op de participatieladder

 

Activeringsactiviteiten

Het doel van activeringsactiviteiten is om de kandidaat weer (meer) te laten deelnemen aan de maatschappij. De interne werkstromen helpen niet alleen om de kandidaat te leren kennen en in beweging te krijgen, maar ook om hun ontwikkeling te stimuleren. Naast interne werkstromen bestaat ook de mogelijkheid om mee te werken in een dienst of onderdeel van Wonen Plus Welzijn. Denk bijvoorbeeld aan licht administratief werk op het Maaltijdservicepunt, meedraaien bij de algemene servicepunten van Wonen Plus Welzijn, bij de afdeling administratie of baliewerkzaamheden bij onze receptie. Maar ook maaltijden bezorgen binnen onze Maaltijdienst of gastheer of gastvrouw zijn bij één van onze ontmoetingsmomenten kan een mooie opstap zijn in een traject.

Deze trajecten zijn geschikt vanaf de eerste treden van de participatieladder en er wordt gewerkt aan basale vaardigheden (zelfstandigheid, zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen) en er wordt een start gemaakt met het ontwikkelen van werknemersvaardigheden (initiatief nemen, op tijd komen, taakbegrip, werktempo, werkverzorging en motivatie). Ook zal persoonlijke verzorging een aandachtspunt zijn net als het verbeteren van lifestyle en conditie.

·         De ontwikkeling van eenvoudige vakvaardigheden zijn mogelijk, zoals bij fietsreparatie basisvaardigheden fietsen repareren of binnen het naaiatelier het werken met een professionele naaimachine.

Ook algemene leerdoelen zijn te behalen zoals;

·         Basis werknemersvaardigheden

·         Netwerk vergroten

·         Arbeidsritme opbouwen

·         Omgaan met collega’s

·         Klantvriendelijk communiceren

·         Het verbeteren van de Nederlandse taal

Houtbewerking

Werkzaamheden:

Kandidaten werken samen met een ervaren vrijwilliger/begeleider aan het repareren en opknappen van houten tuinmeubels en andere ingebrachte spullen. Ze voeren uiteenlopende klussen uit: opruimwerk, schilderen, verhuizen, timmeren, en ze maken houten producten zoals tuinbanken en plantenbakken.

Fietsreparatie

Werkzaamheden:

Kandidaten werken samen met een ervaren vrijwilliger/begeleider aan het opknappen van tweedehands fietsen. Dit omvat het demonteren en repareren van fietsen, en eventueel de verkoop van opgeknapte fietsen aan doorverwezen klanten. Daarnaast leren kandidaten afval te scheiden op materiaalsoort, zoals metaal, aluminium, koper en elektronica.

 Naaiatelier

Werkzaamheden:

Kandidaten werken samen met een ervaren vrijwilliger/begeleider aan verschillende projecten. Soms externe opdrachten met een lichte tijdsdruk, soms kleinere opdrachten voor abonnees van Wonen Plus Welzijn. Onder andere het labelen van kleding, het maken van tassen of kussens en klein herstel- en verstelwerk met naaimachines.

 Babyspullen sorteren

Werkzaamheden:

Kandidaten sorteren onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger/ begeleider babyspullen op basis van soort, maat en kwaliteit volgens de richtlijnen van Stichting Babyspullen.

Tuinklussen bij abonnees

Werkzaamheden: 

Kandidaten onderhouden op aanvraag tuinen van abonnees, zoals grasmaaien, snoeien en onkruid verwijderen. Zo nodig gaat er een ervaren vrijwilliger/begeleider mee naar de tuinklus om aanwijzingen te geven óf om taalondersteuning te bieden tijdens het werk.

Computerkringloop

Werkzaamheden:

Kandidaten werken aan het opknappen en refurbishen van laptops en desktops onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger/begeleider. Dit gaat dan om installatie en onderhoud zoals de installatie van Windows, opschonen van de harde schijf, beveiligingscontrole, hardware-controle en virusverwijdering. Zo mogelijk sluiten de medewerkers van de computerkringloop ook aan binnen het digi-repaircafé waar mensen hun apparatuur kunnen laten repareren en/of uitleg kunnen krijgen over de werking ervan.

Sporten en bewegen

Wandel je fit

In samenwerking met Sportservice Noordkop is er een wekelijkse laagdrempelige bewegingsactiviteit. Deze is gericht op het versterken van spierkracht, souplesse, balans en conditie. Vanaf de locatie van Werkleerbedrijf De Factorie aan de Zijperweg 14 in Schagen start er elke woensdagochtend om 11.00 uur een groep om in een uurtje te werken aan een gezonder leven. Een korte wandeling in een laag tempo afgewisseld met kleine oefeningen onder de sportieve begeleiding van een professional van Sportservice.

Fietslessen

Ook in samenwerking met Sportservice Noordkop zijn er fietslessen. Speciaal voor mensen met een niet Nederlandse achtergrond worden deze  fietslessen gegeven met als doel zelfstandigheid en autonomie vergroten.

Externe werkervaringsplekken

Externe werkervaringsplekken bieden kandidaten de mogelijkheid om in een echte werkomgeving werkervaring op te doen buiten onze organisatie. Dit helpt hen om te wennen aan een reguliere werkstructuur en om praktische vaardigheden op te bouwen die waardevol zijn voor toekomstige werkgevers. De werkervaring vergroot niet alleen hun vakvaardigheden, maar helpt ook bij het ontwikkelen van soft skills, zoals samenwerken, klantgericht werken en effectief communiceren. De plekken bieden vaak een opstap naar een vaste baan of een betere positie op de arbeidsmarkt.

Wonen Plus Welzijn en De Factorie beschikken over een groot netwerk aan bedrijven. Een werkervaringsplek is met behoud van uitkering en gericht op het behalen van de individuele (leer)doelen van de kandidaat. Zo doet hij/zij werkervaring op en ontwikkelt de kandidaat werknemersvaardigheden voor een betaalde baan. Deze stap kan gemaakt worden zowel ná een interne werkervaringsplek bij De Factorie als zonder. Elk traject is maatwerk.

De begeleiding is in handen van de werkgever en de jobcoach, dit kan in de vorm van individuele jobcoaching-gesprekken en/of meewerkende coaching zijn.

 Proefplaatsing

Een proefplaatsing is een periode waarin een kandidaat bij een potentiële werkgever aan de slag gaat zonder dat er direct een arbeidscontract wordt aangeboden. Gedurende een afgesproken periode kan de kandidaat in een echte werkomgeving zijn of haar vaardigheden laten zien en ervaren of de functie passend is. Aan de werkgever biedt dit de kans om te zien of de kandidaat goed binnen de organisatie, het team en de functie past. Als de proefplaatsing goed verloopt, kan dit leiden tot een betaalde aanstelling. Een proefplaatsing helpt kandidaten om hun werkervaring uit te breiden en hun kans op een baan te vergroten.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk biedt kandidaten een waardevolle kans om werkervaring op te doen, hun sociale netwerk uit te breiden en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Door vrijwilligerswerk kunnen kandidaten vaardigheden ontwikkelen en hun arbeidsritme opbouwen in een omgeving zonder de druk van een betaalde baan. Wonen Plus Welzijn is een organisatie die draait op vrijwilligers. Binnen het dienstenaanbod van Wonen Plus Welzijn zijn tal van vrijwilligersfuncties, te denken aan: gastvrouw/gastheer, maaltijdbezorger, licht administratief werk, receptiewerkzaamheden en assistentie op groepen voor mensen met geheugenproblematiek. Voor kandidaten zijn er dus vele mogelijkheden om dit vrijwilligerswerk als opstapje voor een betaalde baan te gebruiken. De persoonlijk begeleider of participatiecoach kan ondersteunen op het moment dat zelfstandig vrijwilligerswerk nog niet haalbaar is. Door (ondersteund) vrijwilligerswerk te doen, is het mogelijk om een volgende stap op de participatieladder te zetten.