Image

Kom langs bij het Pop-up Repair Café: samen gaan we het maken op het afvalbrengstation!

Gepubliceerd: 9 oktober 2024

Op zaterdag 19 oktober a.s. openen de afvalbrengstations van Middenmeer en Schagen hun poorten voor een bijzonder initiatief: het Pop-up Repair Café. Inwoners van gemeente Hollands Kroon en gemeente Schagen worden van harte uitgenodigd om tussen 9.00 en 12.00 uur hun kapotte spullen mee te nemen en onder deskundige begeleiding te repareren. Denk aan een fiets met een kapotte band, een kastje met een losse poot, of een broek met een scheur. Het doel? Samen leren hoe je met een paar simpele ingrepen je spullen een tweede leven geeft – want niet alles hoeft meteen de afvalbak in.

Repareren is leuk en leerzaam
Het Pop-up Repair Café is speciaal opgezet om te laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om kapotte voorwerpen zelf te herstellen. In zes reparatiestations, opgezet in tenten op de afvalbrengstations van HVC, staan vrijwilligers klaar om je te helpen. Deze vakmensen, die normaal gesproken actief zijn bij Wonen Plus Welzijn, Stichting Present en Repair Café Nieuwe Niedorp , delen hun kennis met iedereen die zelf ook de handen uit de mouwen wil steken. En het mooie is: het is helemaal gratis!

Van kleine elektrische apparaten en handzame meubels tot kleding, speelgoed, fietsen en laptops– bijna alles kan gerepareerd worden, zolang het maar in een auto past. Grotere spullen, zoals een bank of koelkast, vallen helaas buiten de boot, maar inwoners zijn van harte welkom met bijvoorbeeld een kapotte stoel of dat favoriete koffiezetapparaat.

Van reparatie naar recycling
Blijkt een item toch niet meer te redden? Geen probleem! Inwoners mogen het dan direct achterlaten op het afvalbrengstation, waar het op een verantwoorde manier wordt gerecycled. Zo draagt iedereen een steentje bij aan een duurzamere wereld. Want duurzaamheid staat centraal in dit initiatief van de gemeenten Hollands Kroon en Schagen. Het Pop-up Repair Café sluit perfect aan bij de ambitie om verspilling tegen te gaan en afval te verminderen door hergebruik te stimuleren.

Geen aanmelding nodig, wel zelf meewerken
Het concept is simpel: aanmelden is niet nodig. Kom gewoon langs met kapotte spullen, steek zelf ook de handen uit de mouwen en leer van de vrijwilligers hoe je ze kunt repareren. Zo wordt repareren niet alleen nuttig, maar ook gezellig! De sociale organisaties Wonen Plus Welzijn, Stichting Present en de Stichting Nieuwe Buren Niedorp leveren de vrijwilligers, terwijl HVC de locatie en faciliteiten beschikbaar stelt."

Duurzaam en goedkoper?
Een ding is zeker: door te kijken of je iets kan repareren, voordat je het weggooit, help je het milieu en spaar je tegelijkertijd geld uit. Duik dus de schuur of zolder in en neem een paar kapotte spullen mee naar het afvalbrengstation. Samen gaan we het maken!

Overig nieuws