Werkleerbedrijf De Factorie
 

Werkwijze participatiecoaching/jobcoaching
Een Factorie participatie of jobcoach traject is bedoeld voor;
- jongeren zonder startkwalificatie
-mensen in een uitkeringssituatie
- mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt door beperking, ziekte of uitval
- nieuwkomers, statushouders.

De ondersteuning is op maat en wordt uitgevoerd door geschoolde jobcoaches. Iemand kan op elk gewenst moment op elk niveau van het traject instromen. De vorm wordt van tevoren met elkaar afgesproken. Afhankelijk van wat nodig is kan meer of minder directe ondersteuning of ook scholing en training worden ingezet. Er kan gestart worden vanaf de onderste treden van de participatieladder waar werknemersvaardigheden en structuur de winst kan zijn in een traject. Vrijwilligers die al werkzaam zijn binnen de dienstverlening van Wonen Plus Welzijn kunnen tijdelijk als ‘werkmaatje’ fungeren. Bijvoorbeeld om wegwijs te maken of om vaardigheden over te dragen.

Unique Selling Point van De Factorie:
Diverse werkervaringsplekken zijn al voorhanden binnen de Factorie, zoals een werkplaats, naaiatelier en een afdeling die babykleding sorteert voor Stichting Babyspullen.

Daarnaast zijn er werkplekken binnen de dienstverlening van Wonen Plus Welzijn, zoals administratieve werkzaamheden, facilitaire ondersteuning en ondersteuning bij dagopvang voor mensen met dementie.

Totaalpakket: De Factorie biedt een totaal pakket waarbij de kandidaat begeleid kan worden vanaf trede 1 tot en met trede 6 op de participatieladder.

1. Participatie Interventie:
Doelgroep: Mensen op trede 1 van de participatieladder.

Werkwijze: Een uitgebreide intake om de beginsituatie goed in kaart te brengen. Hierbij worden belemmeringen en negatieve ervaringen (h)erkend. Vertrouwen wordt opgebouwd en de kandidaat behoudt de regie gedurende het hele traject. Elke kandidaat krijgt een persoonlijk begeleider die samen met hen de ondersteuning op maat vormgeeft.

2. Bevorderen Maatschappelijke Deelname:
Doelgroep: Mensen op trede 2 van de participatieladder.

Werkwijze: In een beschermde werk-leeromgeving wordt de weerbaarheid bevorderd. Doelgerichte activiteiten vergroten motivatie, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Kandidaten werken binnen een bestaande structuur van dienstverlening met vrijwilligers. Dit biedt een veilige en georganiseerde manier om werkervaring op te doen, ondersteund door coaching on the job gericht op empowerment.

3. Werkfit maken:
- Doelgroep: Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (trede 1 t/m 3).
- Jongeren zonder startkwalificatie. Moet dit er nog in omdat het ook al hierboven staat?
- Mensen in een uitkeringssituatie.
 - Mensen met een beperking, ziekte of uitval.
 - Nieuwkomers en statushouders.

Werkwijze: Kandidaten doen werkervaring op in een veilige, gestructureerde omgeving. Indien nodig worden ze gekoppeld aan een vrijwillige ondersteuner. We werken aan het versterken van werknemersvaardigheden, verbeteren persoonlijke effectiviteit en het in beeld brengen van de arbeidsmarktpositie. Er kan gewerkt worden in (klein) groepsverband om vertrouwen, werkritme en vaardigheden op te bouwen.  Een maatwerktraject wordt afgestemd op de persoonlijke ondersteuningsbehoefte, gevolgd en besproken door de persoonlijk begeleider. Op de werkvloer is er begeleiding van een professionele werkbegeleider en aanwezige vrijwilligers.

4. Naar Werk Trajecten:
Doelgroep: Mensen op trede 3 t/m 6 van de participatieladder.

Werkwijze: Maatwerktrajecten, vaak op individuele basis maar ook in groepsverband indien mogelijk. Trainingen worden aangeboden op het gebied van CV-maken, kwaliteiten in kaart brengen, werkvoorwaarden en sollicitatievoorbereiding.

Fasen van het jobcoaching traject volgens de SE-methodiek:

Kennismaking: Tijd nemen om kennis te maken en te wennen aan de jobcoach, eventueel met huisbezoek.

Assessment: Inventarisatie van sterke kanten, aandachtspunten, manier van leren, wensen en netwerk om een realistisch zoekprofiel op te stellen. Bepalen wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik op basis waarvan een werknemersprofiel wordt opgesteld.

Werk zoeken: Baan-, werkplek- en organisatieanalyse met als resultaat een werkgeversprofiel. Samen met de kandidaat zoeken naar een match, waarbij de wensen van de kandidaat leidend zijn: jobfinding en jobmatching.
Er wordt een coachingsplan opgesteld met als doel duurzame plaatsing.

Werkgeversbetrokkenheid: Werkgevers zijn belangrijke samenwerkingspartners, we hebben korte lijnen binnen ons opgebouwde netwerkt. Na plaatsing worden zowel de kandidaat als de werkgever ondersteund. Er is aandacht voor de loopbaan-, persoonlijke en professionele ontwikkeling van de kandidaat.

Ondersteuning op en naast de werkvloer: Zowel vanuit onze reguliere dienstverlening binnen Wonen Plus Welzijn als dienstverlening binnen de Factorie is er een enorm netwerk aan samenwerkingspartners o.a. zorginstellingen, maatschappelijk werk, Stichting Babyspullen, en het MKB in de omgeving. Met deze organisaties hebben wij nauwe banden en mogelijkheden om een externe werkervaringsplek te realiseren.

Hoe komt u in aanmerking voor een participatie- of jobcoach traject bij de Factorie?
Via uw contactpersoon bij de gemeente of met een doorverwijzing van uw contactpersoon van het UWV is het mogelijk om een kennismakingsafspraak in te plannen met 1 van onze coaches. In zo’n gesprek kunnen doelen worden bepaald en in samenspraak bekijken we dan welk traject u kan gaan volgen.

U kunt contact opnemen via telefoonnummer 0224-273145 of mail naar: info@factorie.nl


Werkleerbedrijf De Factorie is onderdeel van Wonen Plus Welzijn.